مالکیت صنعتی

  • مالکیت صنعتی

مالکیت صنعتی | در موسسه ی ثبتی حقوقی تکسفیر

مالکیت صنعتی در واقع شعبه ای از حقوق تجارت به حساب می آید که شامل حقوق غیرمادی نشات گرفته از علائم مشخص کننده مثل : اسم تجاری ، علائم صنعتی یا تجاری یا خدماتی ، علامت یا سمبل و مشخصات منشاء کالای مورد نظر را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد و به حقوقی که از خلاقیت و نوآوری حاصل می شوند از قبیل : برگه های اختراع ، گواهی اشیای مصرفی و در نهایت به اشکالات و ترسیمات و مسائل مربوط به رقابت ناسالم و نامشروع و سوء استفاده کردن از حقوق مالکیت صنعتی می پردازد.
امروزه  شاهد آن هستیم که مالکیت صنعتی ، چه در سطح بین المللی  و چه در حقوق داخلی ، به  دلیل روابط اقتصادی کشورها با یکدیگر و الزامات بازرگانی بین المللی ، بطور جدی حمایت  میشود و به مخترع مبتکر، و به عبارتی به فرد خلاق این امکان را می دهد که به صورت انحصاری از اختراع یا علامت خود استفاده کند و شخص متجاوز به حقوق خود را از راه حقوقی یا جزائی تحت تعقیب قانونی قرار دهد. ( ماده ی۵۲۸  تا ماده ی ۵۳۰ ق. م. اسلامی)

مالکیت صنعتی

بند اول : نام تجاری
بر اساس
ماده ی ۵۷۸ قانون تجارت در اکثر مواقع تجار جهت معرفی بنگاه ؛ شرکت یا تجارتخانه ی خود ، یک نام تجاری را برمی گزینند انتخاب می کنند که بعد از طی روال ثبت می گردد و از آن پس مشتریان به اعتبار این نام تجاری به معامله با آن شرکت می پردازند .
از این رو سایر اشخاص این حق را ندارند که از این اسم تجاری در محصولات و شرکت های خود استفاده کنند حتی اگر آن اسم با نام خانوادگی اش یکی باشد.
این نام تجاری  طبق ماده ی ۵۷۹ و مادهی ۵۸۰ از قانون تجارت قابلیت انتقال و خرید و فروش را دارد و در رابطه با مدت اعتبار آن باید بگوییم که  ۵ سال اعتبار دارد و البته این امکان برای تجدید ثبت آن نیز وجود دارد.

مالکیت صنعتی

مالکیت صنعتی

بند دوم : علائم تجاری
بر اساس ماده ی ۱ قانون ثبت علائم تجاری ، علامت تجاری شامل هر علامتی اعم از تصویر ، نقش ، حروف ، رقم و … می باشد که جهت تشخیص و امتیاز یک محصول استفاده می شود.علائم تجاری باید ویژگی هایی را داشته باشند :باید تازه باشد و برای جنسی که استفاده می شود جدید باشد ؛سبب گمراه شدن مشتریان نگردد ؛ابتکاری باشد و وجه تمایز داشته باشد؛
جهت ثبت علامت تجاری باید به اداره ی ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی ، اظهارنامه ای تسلیم گردد.این ثبت از سمت اشخاص ذی نفع ذکر شده در ماده ی قانون ثبت علائم تجاری امکان اعتراض را دارا می باشد.مدت اعتبار ثبت ، ۱۰ سال از تاریخی که اظهارنامه تسلیم شده می باشد.ماده ی ۴۶ قانون ثبت علائم و اختراعات میگوید که به دعاوی جزایی و حقوقی مربوط به علائم تجاری در نزد محاکم تهران رسیدگی می شود.علامت های تجاری قابل نقل و انتقال هستند و این انتقال تنها بعد از ثبت در برابر اشخاص ثالث معتبر می باشد.
 بند سوم : ورقه ی اختراع
حق اختراع به معنی حقوق انحصاری است که به مخترع برای مدت محدودی جهت استفاده ی انحصاری از اختراع خود داده می شود تا بعنوان تشویقی برای مخترعین باشد .ورقه ی اختراع نیز سندی برای این حق می باشد.جهت استفاده کردن از این حق بهره برداری انحصاری ، بایداختراع مطابق با مقررات به ثبت برسد.هر اختراعی بطور کلی ۲ حق را برای مخترع به وجود می آورد: ابتدا حق اخلاقی که تا همیشه باقی می ماند و مورد دیگر حق مادی که محدود است و باتوجه به قانون و تقاضای مخترع ۵ ، ۱۰ ، ۱۵ یا ۲۰ سال می باشد.
ماده ی ۳ از قانون ثبت علائم تجاری و اختراعات مصوب ۷/ ۸/ ۱۳۸۶ در زمینه ی حق اختراع می گوید : ” گواهینامه ی اختراع سندی می باشد که اداره ی مالکیت صنعتی جهت حمایت کردن از اختراع صادر می کند لزا دارنده ی آن  از حقوق انحصاری می تواند بهره مند شود.”
ثبت اختراع قابل اعتراض ، در دادگاه عمومی تهران از جانب ذی نفع قابل اقامه می باشد.نقل و انتقال ورقه ی اختراع از این رو که معتبر باشد باید حتما به ثبت برسد و تنها در صورتی در مقابل اشخاص ثالث اعتبار دارد که به موجب سند رسمی به عمل آید.

مالکیت صنعتی

تمای محتویات سایت متعلق به موسسه ی ثبتی حقوقی تکسفیر میباشد-©توسعه و پشتیبانی :منسیکس
Call Now Buttonبرای مشاوره رایگان کلیک کنید