ثبت شرکت تضامنی به عنوان یکی از انواع شرکتهای تجاری در ایران، اهمیت ویژهای دارد. این نوع شرکتها، با مسئولیت نامحدود شرکا در قبال تعهدات شرکت، انتخابی مناسب برای کسب و کارهایی هستند که بر پایه اعتماد و همکاری نزدیک بین شرکا بنا شدهاند. در شرکت تضامنی، هر یک از شرکا به صورت تضامنی و مشترک، مسئول پرداخت بدهیها و تعهدات شرکت هستند که این موضوع موجب افزایش اعتماد مشتریان و تأمینکنندگان به این نوع شرکتها میشود. فرایند ثبت شرکت تضامنی نیازمند رعایت مقررات خاصی است که به دقت باید انجام شود تا کسبوکار بتواند به طور قانونی فعالیت خود را آغاز کند و از مزایای قانونی آن بهرهمند شود. ثبت شرکت تضامنی همچنین میتواند زمینهساز رشد و توسعه کسبوکارهای کوچک و متوسط باشد که به دنبال ایجاد یک چارچوب قانونی محکم و قابل اعتماد هستند.
شرکت تضامنی چیست؟
شرکت تضامنی از کامل ترین شرکت هایی است که اشخاص میتوانند به ثبت برسانند.بر اساس ماده 116 قانون تجارت ،شرکت تضامنی به شرکتی می گویند که در با مسئولیت تضامنی تحت نام خاصی برای فعالیت ها و امور تجارتی بین دو یا چند نفر، تشکیل شود.
طبق ماده 116 قانون تجارت در صورتی که دارایی و سرمایه ی شرکت برای تادیه همه ی قروض شرکت به اندازه ی کافی نباشد،هر یک از شرکا مسئول است تمام قروض را پرداخت کند.
اصالت شرکت بر پایه ی اعتبار شركای شركت است ، نه بر پایه ی میزان سرمایگذاری آنها در شركت.شرکای شرکت تضامنی موظف می باشند که برای انحلال مدارک مقرر شده را به اداره ثبت شرکت ها ارائه دهند و به ثبت برسانند سپس انحلال شرکت را توسط اداره ثبت محل در روزنامه رسمی و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار مرکز اصلی شرکت به هزینه خود شرکت منتشر نمایند.
اگر قصد ثبت شرکت در کرج یا دیگر استان ها را دارید به موسسه ی حقوقی تکسفیر اطمینان کنید.
موسسه ی تکسفیر با سالها تجربه در زمینه های مختلف نظیر ثبت طرح صنعتی و خرید و فروش شرکت و… همراه شماست.
ویژگی شرکت های تضامنی
شرکتهای تضامنی از جمله ساختارهای تجاریای هستند که با ایجاد امنیت بیشتر برای مشتریان و طرفهای معامله، مورد توجه ویژه قرار میگیرند. یکی از بارزترین ویژگیهای شرکت تضامنی این است که تمام شرکا به طور مشترک و تضامنی در قبال بدهیها و تعهدات شرکت مسئولیت دارند. این بدان معناست که هر یک از شرکا موظف به پرداخت بدهیهای احتمالی شرکت هستند و طلبکاران میتوانند برای دریافت مطالبات خود به هر کدام از شرکا مراجعه کنند. این مسئولیت نامحدود، موجب اعتماد بیشتر مشتریان و همکاران تجاری به شرکت میشود.
به دلیل این سطح از تعهد و مسئولیت، دقت در انتخاب شرکا هنگام تأسیس و ثبت شرکت تضامنی بسیار حائز اهمیت است. شرکا باید افرادی قابل اعتماد و مسئولیتپذیر باشند تا بتوانند در شرایط دشوار، از منافع شرکت و سایر شرکا دفاع کنند. همچنین، نظارت بر عملکرد شرکت و مدیریت امور داخلی بر عهده خود شرکا قرار دارد که این نیز یکی دیگر از ویژگیهای شرکتهای تضامنی است.
این ساختار حقوقی، به دلیل تأکید بر اعتماد و همکاری میان شرکا و ایجاد اطمینان بیشتر برای مشتریان و تامینکنندگان، میتواند گزینهای مناسب برای کسب و کارهایی باشد که نیاز به یک چارچوب قوی و پایدار دارند.
نامگذاری شرکت های تضامنی
در شرکت های تضامنی از آن جهت که شرکاء نسبت به اشخاص ثالث مسئولیت ویژه ای دارند بنابراین در نام شرکت های تضامنی حتما باید کلمه ی تضامنی ذکر شود و همچنین بطور حداقل نام یک نفر از شرکاء همراه اسم شرکت آورده شود.
طبق ماده ی 117 اگر اسم انتخابی شامل اسم همه ی شرکاء نباشد باید حتما در انتها عبارت ( و شرکاء ) یا عبارت ( و برادران ) آورده شود.
میزان سرمایه اولیه برای ثبت شرکت تضامنی چقدر است؟
قانون گذار برای سرمایه شرکت تضامنی حداقلی قرار نداده است.
بنابراین میزان سرمایه ی اولیه ی برای ثبت شرکت تضامنی هر مقداری که شرکاء بخواهند می تواند باشد و میزان سرمایه ی اولیه به طور کامل به تصمیم شرکا واگذار شده(برخلاف شرکت ها ی سهامی که حداقل سرمایه در آنها مهم است).
مقررات سهامداران و شرکای شرکتهای تضامنی :
- ﺩﺍﺭﺍی ﺗﺎﺑﻌﻴﺖ ﺍﻳﺮﺍنی باشند ﻭ ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺳﮑﻮﻧﺖ داشته باشند
- ﺍﺯ ﻳکی از ﺍﺩﻳﺎﻥ ﺭﺳﻤﻲ کشورایران ﭘﻴﺮﻭی کنند
- ﺩﺍرای ﺻﻼﺣﻴﺖ فردی باشند و ﺩﺭ ﺷﺒﮑﻪ ﺑﺎﻧکی ﮐﺸﻮرﺳﺎﺑﻘﻪ ی ﭼﮏ ﺑﺮﮔﺸﺘﻲ سوء اثرنشده نداشته باشند
- ﺑﻪ ﻣﺆﺳﺴﺎﺕ ﺍﻋﺘﺒﺎﺭی ﺑﺪهی ﻏﻴﺮﺟﺎﺭی نداﺷته باشند
- در شرکت های دیگر ﺳﻤﺖ ﻣﺪﻳﺮﻋﺎﻣﻞ نداشته باشند و یا جای دیگر عضو هیئت مدیره نباشد و یا بطور همزمان در شرکت های دیگر سهم نداشته باشند.
- مشخص کردن ﺗﮑﻠﻴﻒ ﺑﺪهی ﻗطعی ﻣﺎﻟﻴـﺎتی طبق ﻣـﺎﺩﻩ ی 186 ﻗـﺎﻧﻮﻥ ﻣﺎﻟﻴـﺎﺕ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ.
مدارک لازم برای ثبت شرکت تضامنی
- دو نسخه تکميل شده از شرکتنامه
- دو نسخه تکميل شده از تقاضانامه
- دو نسخه تکميل شده از اساسنامه
- فرم تعيين نام شرکت را باید به ترتيب اولويت نام هاي پيشنهادي تکميل کنید و همچنين ارائه ی فيش واريزي
- در مواردي که ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد باید از مراجع مربوطه مجوز فعالیت دریافت شود.
- کپی برابر با اصل از مدارک احراز هويت همه ی شرکاء شرکت، مديران و هيئت نظار(درمواقعی که تعداد شریک ها بيشتر از 12 نفر باشند)
- اصل گواهي عدم سوءپيشينه همراه اعضاء هیئت مديره و مديرعامل
- دو نسخه از صورتجلسات مجمع عمومي موسسين
- دو نسخه از صورتجلسه هيئت مديره
- در صورتي که وکيل شرکت را به ثبت رسانده باشد باید اصل وکالتنامه وکيل دادگستري تسلیم شود.
شرکتنامه چیست؟
برای ثبت شرکت تضامنی شرکاء باید شرکت نامه ای تنظیم و به امضاء در آورند که تعیین کننده ی حقوق ، وظایف ، حدود مشارکت و اختیارات هر یک از اعضا در شرکت باشد. شرکت نامه بر اساس ماده ی 47 قانون ثبت ، باید ابتدا به ثبت برسد یعنی بصورت سندی رسمی در بیاید وگرنه طبق ماده ی 48 قانون ثبت سند مذکور ارزشی نخواهد داشت و در هیچ کدام از محاکم پذیرفته نمیشود.
برای به ثبت رساندن شرکتنامه در شرکت های تضامنی باید به اداره ی ثبت شرکت ها مراجعه شود .
همچنین برای به ثبت رساندن مفاد شرکتنامه نیز به دفتر ثبت شرکت ها مراجعه میشود و سپس مفاد برای اطلاع عموم آگهی می شود.
طبق نمونه هایی که توسط اداره ی ثبت شرکت ها به چاپ رسیده است شرکتنامه باید شامل موارد زیر باشد:
اسم شرکت – نوع شرکت – موضوع و زمینه ی فعالیت شرکت – مرکز شرکت و آدرس کامل شرکت – اسامی سهامداران و اعضای شرکت – محل اقامت اعضا و شناسنامه ی آنها – مدت و مبدا تشکیل شرکت – سرمایه ی شرکت –میزان سهم هر یک از اعضا –اختیارات موسسین و مدیران و حق امضای شرکت – محل شعبات شرکت – بازرسان شرکت –ترتیب و چگونگی تقسیم کردن سود شرکت و غیره
موسسه ی ثبتی و حقوقی تکسفیر همراه شماست تا در کمترین زمان بتوانید نسبت به اخذ کارت بازرگانی و مالکیت صنعتی اقدام نمایید.
مراحل ثبت شرکت تضامنی
- ارائه دو برگه از تقاضانامه و شرکتنامه شرکت.
- وارد شدن به سایت اداره ثبت شرکت ها به نشانیsherkat.ssaa.ir .
- تنظیم دو فرم از اساسنامه شرکت که به امضای تمام شرکا رسیده باشد.
- سرمایه شرکت به صورت کامل به شکل نقدی یا سهم الشرکه برای تاسیس شرکت ارائه شود.
- تکمیل مدارک و اطلاعات خواسته شده و انتخاب 5 نام انتخابی و پیشنهادی برای شرکت مورد نظر.
مسئولیت مدیران شرکت تضامنی چگونه است؟
شاید برای شما سوال باشد که اصلا حدود اختیار و مسئولیت مدیران در شرکت های تضامنی چگونه می باشد.
ببینید این مسئولیت همانی می باشد که در ماده 51 قانون ذکر شده است.
اگاه باشید که در صورتی که در یک شرکت تضامنی سهم الشرکه اعضا به صورت غیر نقدی باشد، به این صورت می باشد که این سهم الشرکه از قبل به صورت تراضی کلیه شرکا تقویم شود.
نکته مهم دیگر این می باشد که در شرکت های تضامنی کسی نمی تواند سهم خود را به شخص دیگری منتقل کند به تصمیم خود. فقط در صورتی که مگر با رضایت تمامی شرکا آن هم با شرایط خاص.
فراموش نکنید که در صورتی که میزان بدهی شرکت از میزان سهم شما بالاتر برود باید به میران بدهی دین خود را ادا کنید و قادر نیستید چون سهم شما به این میزان نمی باشداز پرداخت آن امتناع ورزید.
تفاوت شرکتنامه و اساسنامه شرکت تضامنی چیست؟
همانطور که گفته شد شرکتنامه حکم قرارداد ثبت و تشکیل شرکت را دارد و رضایت و هدف شرکاء را از تشکیل و ثبت شرکت طبق شرایطی که در آن ذکر شده است اعلام می نماید ولی اساسنامه به قوانین و دستور العمل های حاکم در شرکت میگویند.
طبق آیین نامه های قانون تجارت که درباره ی سند های تسلیمی برای ثبت شرکت است گفته شده که وجود و تنظیم شرکتنامه برای همه ی شرکت ها لازم و ضروری است
(ولی گفته شده که اساسنامه تنها برای شرکت های سهامی اجباری است چون در این نوع شرکت ها تعداد شرکاء زیاد است و نظارت بر کار همه ی اعضا و فعالیت های شرکت امری دشوار است بنابراین لازم است که قوانین و قواعد مربوط به اداره ی شرکت واضحا در اساسنامه ذکر شوند.)
به طور معمول کلیه ی شرکت ها برای کنترل و تنظیم فعالیت ها و امور خود (حتی در مواقعی که تنظیم اساسنامه اجباری نیست) برای شرکت خود هم اساسنامه نیز تهیه می نمایند.
درمواردی هم شاهدیم که شرکت های تضامنی فقط شرکتنامه تنظیم میشود ولی آنرا مفصل تر و کامل تر می نویسند تا همه ی نکات لازم برای اداره ی شرکت و نظارت فعالیت ها ی شرکت را شامل شود.
اوراق قانونی شرکت تضامنی
شرکت های تضامنی برای تاسیس احتیاج به اوراقی دارد که باید به امضاء شرکاء و اعضاء رسیده باشد و به شرح زیر است:
- شرکتنامه شرکت تضامنی.
- اساسنامه شرکت تضامنی.
- صورتجلسه هیات مدیره شرکت تضامنی.
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین شرکت تضامنی.
- اقرارنامه مدیران و در صورت لزوم بازرسان شرکت تضامنی.
این اوراق برای هر شرکت متقاوت می باشد و رویه ثابتی برای کلیه شرکت های تضامنی ندارد.
با توجه به خواسته شرکاء و اعضاء شرکت کلیه اوراق قانونی شرکت تضامنی را موسسه ثبتی ذهن ناب به صورت اختصاصی و جامع ثبت می سازد به گونه ای که کاملاً با مقررات قانون تجارت همخوانی داشته باشد و در آینده باعث بروز مشکلی نشود و تمام موارد را لحاظ می کند.
تفاوت شرکت تضامنی با شرکت سهامی
یکی از اصلیترین تفاوتهای شرکت تضامنی با شرکت سهامی در میزان مسئولیت شرکا و سهامداران است. در شرکت تضامنی، تمامی شرکا به طور مشترک و تضامنی مسئول پرداخت تمام بدهیهای شرکت هستند. این در حالی است که در شرکتهای سهامی، مسئولیت سهامداران محدود به میزان سرمایهای است که در شرکت دارند.
در فرآیند ثبت شرکت تضامنی، تأدیه کامل سرمایه نقدی شرکت الزامی است، اما برای تأسیس شرکت سهامی، تأمین بخشی از سرمایه کافی است. همچنین، حداقل تعداد شرکا در شرکت تضامنی دو نفر است، در حالی که برای شرکتهای سهامی عام حداقل پنج نفر و برای شرکتهای سهامی خاص حداقل سه نفر سهامدار نیاز است. به علاوه، در شرکتهای سهامی، مدیران باید از میان سهامداران انتخاب شوند و نمیتوانند افرادی خارج از این گروه باشند، در حالی که در شرکت تضامنی چنین محدودیتی وجود ندارد.
این تفاوتها نشاندهنده ماهیت متمایز این دو نوع شرکت و الزاماتی است که باید در زمان ثبت شرکت تضامنی یا شرکت سهامی مورد توجه قرار گیرد.
سوالات متداول
شرکت تضامنی چه نوع شرکتی است؟
شرکت تضامنی شرکتی است که برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل شده که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
برای ثبت شرکت تضامنی چه شرایطی لازم است؟
برای ثبت شرکت تضامنی شرایطی لازم است از جمله اینکه سرمایه نقدی شرکت تسلیم و سرمایه غیرنقدی نیز تقویم و تسلیم گردد که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
مراحل ثبت شرکت تضامنی چیست؟
برای ثبت شرکت تضامنی باید به سایت اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری مراجعه نمود و مراحل ثبت را انجام داد که این مراحل به طور کامل در متن مقاله توضیح داده شده است.÷