اساسنامه شرکت چیست؟

اساسنامه شرکت چیست؟ در زمان ثبت یک شرکت اساسنامه شرکت به عنوان یک سند حیاتی شناخته می شود که اساسی ترین اصول و قوانین حاکم بر عملکرد و ساختار شرکت را تعیین می کند. این سند شامل جزئیات مهمی از جمله مسئولیت های مدیران، تقسیم سهام میان سهامداران، نوع فعالیت ها و اهداف شرکت، سطح نظارت شرکا و اعضای هیئت مدیره و همچنین تمامی قوانین و مقرراتی که باید در داخل شرکت رعایت شوند را فراهم می کند.

اساسنامه به عنوان یک سند حقوقی مهم به شرکت و اعضای آن کمک می کند تا مراحل مختلف تصمیم گیری و اجرایی را به دقت و به روشنی انجام دهند. این سند به وضوح مشخص می کند که چه کسانی مجاز به انجام تصمیمات مهم شرکت هستند. همچنین چه مسئولیت هایی بر عهده هر کسی است. همچنین اساسنامه به شکلی دقیق نظارت بر عملکرد شرکت و توزیع قدرت بین اعضا و مدیران را تنظیم می کند.

با توجه به اهمیت بالای این سند، تدوین آن نیازمند دقت و شفافیت بالاست تا ابهامات کمینه باشند. علاوه بر این همه اعضا بتوانند از حقوق و تعهدات خود آگاه باشند. همچنین اساسنامه به عنوان یک چارچوب اساسی برای عملکرد شرکت عمل می کند و به وضوح نقش و مسئولیت هر فرد در ساختار سازمانی را تعریف می کند.

اساسنامه شرکت چیست؟

اساسنامه شرکت در اصطلاحات قانونی به تعدادی از دستورالعمل ها، مقررات، تعهدات، تصمیم ها و موافقت نامه هایی می گویند. این موارد  طبق قوانین بازرگانی و تجارت کشور تنظیم گردیده است. این اساسنامه باید با انجام تشریفات قانونی با مجموع حداکثری رأی های اعضای هیئت مدیره شرکت نهایتاً توسط عالی ترین تشکل سهامداران به تصویب رسیده باشد. منظور از عالی ترین تشکل سهامداران مجمع عمومی شرکت می باشد. پس از تصویب اساسنامه تمامی اعضای شرکت ملزم به رعایت آن خواهند بود.

در تعریف دیگری که از اساسنامه شرکت ها در قوانین بیان گردیده است، اساسنامه به نظام نامه ای می گویند که طبق آن تمامی قوانین داخلی شرکت میان اعضای هیئت مدیره شرکت و هریک از کارکنان، حق و حقوق سهامداران شرکت، میزان تعهدات شرکت در مقابل سهامداران، حدود اختیارات مدیران ارشد شرکت و… طبق قوانین و مقررات مربوطه تعیین می گردد. تغییرات جزئی در متن اساسنامه توسط مجمع عمومی عادی شرکت در صورت رعایت قوانین امکان پذیر خواهد بود.

اساسنامه به تعهد مشارکتی قراردادی میان هریک از شرکای شرکت می گویند. تصویب و امضای نهایی اساسنامه به منزله تأییدیه قراردادهای داخلی میان سهامداران و شرکای شرکت خواهد بود. طبق ماده ۸ لایحه قانون بازرگانی و تجارت متن اساسنامه باید با نوشتن تاریخ توسط تمامی مؤسسان شرکت امضا شود.

تکسفیر با تمرکز بر رضایت مشتری، بهبود مستمر خدمات و رعایت استانداردهای بین المللی در زمینه ثبتی و حقوقی به عنوان یک نمونه الگویی در صنعت خدمات حقوقی شناخته می شود. این مؤسسه با رویکرد حرفه ای و شفافیت در ارتباطات خود توانست اعتماد و اعتبار بالایی در بین مشتریان خود برای ارائه خدمات حقوقی و ثبتی به دست آورد.

اساسنامه شرکت چیست؟
اساسنامه شرکت چیست؟

موارد مدرج در اساسنامه

  • در متن اساسنامه شرکت باید نام شرکت به وضوح درج گردیده باشد.
  • ضروری است عنوان فعالیت های شرکت به صورت کاملاً آشکار و منجز بیان گردد.
  • مدت زمان فعالیت شرکت باید مشخص گردد.
  • ضروری است در متن اساسنامه مکان شعبه اصلی شرکت و محل سایر شعبات مشخص شود. اگر تأسیس شعبه های دیگر مدنظر مؤسسان نباشد نیازی به ذکر محل شعبات دیگر نخواهد بود.
  • میزان سرمایه مورد نظر برای شرکت و میزان نقدینگی و غیرنقدی بودن سرمایه باید مشخص گردد.
  • در متن اساسنامه باید تعداد هریک از سهام با نام و بی نام و مبلغ آن ها مشخص شود. اگر سهام ممتاز نیز برای شرکت در نظر بگیرند، ضروری است تعداد و ویژگی های امتیازی این نوع سهام نیز تعیین گردد.
  • میزان مبلغ پرداختی برای هر سهم، شیوه مطالبات مابقی مبالغ اسمی هر کدام از سهم ها و مدت زمان مورد نظر برای مطالبات نباید بیشتر از ۵ سال باشد.
  • شیوه انتقال سهام با نام و بی نام باید مشخصاً توضیح داده شود.
  • شیوه تبدیل سهام بی نام به با نام و بر عکس باید بیان شود.
  • ضروری است در متن اساسنامه شرایط و ترتیبات لازم برای افزایش و کاهش سرمایه های جاری شرکت بیان شود.
  • باید ترتیبات لازم و زمان های دعوت از مجمع عمومی برای حضور در جلسه اعضای هیئت مدیره بیان گردد.
  • قوانین مربوط به تعداد اعضای لازم برای تشکیل مجمع عمومی شرکت و ترتیبات اداره این مجمع باید به وضوح بیان گردد.
  • روش اخذ رأی و میزان رأی مورد قبول برای اعتبار تصمیمات اعضای هیئت مدیره و مجمع عمومی باید ذکر گردد.
  • در متن اساسنامه شرکت باید شیوه انتخاب مدیران ارشد و تعداد آن ها و شیوه تعیین جانشینانشان در مواقع ضروری برای مدیران در شرایطی که فوت کنند، محجور شوند، استعفا دهند و یا از نظر قانونی از فعالیتشان جلوگیری شود، بیان گردد.
موارد مدرج در اساسنامه 
موارد مدرج در اساسنامه

جمع بندی

اساسنامه شرکت به مجموعه ای از دستورالعمل ها، مقررات، تعهدات و تصمیماتی می گویند که طبق قوانین بازرگانی و تجارت کشور تنظیم می شود. این اساسنامه باید با رأی گیری اعضای هیئت مدیره و تصویب مجمع عمومی سهامداران تأیید شود. درج مواردی نظیر نام شرکت، فعالیت های شرکت، سرمایه و سهام، شرایط افزایش و کاهش سرمایه، انتخاب مدیران، حسابداری، حقوق و وظایف مدیران و بازرسان، زمان بندی سال مالی و گزارش دهی مالی از جمله مواردی است که باید در این اساسنامه وارد شود. اساسنامه به عنوان یک تعهد مشارکتی قراردادی اهمیت بسیاری بین افراد شرکت کننده دارد. همچنین تغییرات در آن باید با رعایت قوانین و مقررات انجام شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
برای مشاوره رایگان کلیک کنید